
Motivațiile inconștiente lipsite de integritate îți distorsionează percepția
Pe măsură ce alegi adevărul, libertatea, cooperarea și binele comun (în detrimentul disimulării, constrângerii, competiției și exploatării)…

Codependența în relații
Co-dependența este cel mai întâlnit fenomen în relațiile contemporane, care este responsabil de incapacitatea noastră de a ne construi relații…

‘Normalitatea’ în relații
Sunt des întrebat în terapie dacă diverse reacții, gânduri sau așteptări sunt "normale". Mai ales în cuplu. Practic cei care pun…

Ești sigur că vrei să fii special?
Ești sigură că vrei să fii specială? Ca să nu o mai lungesc: nevoia ta de a fi special/specială este motivul pentru care relațiile tale…

Tehnica de relaxare
Poți asculta aici exercițiul de relaxare: Problemele emoționale nu pot fi rezolvate doar prin înțelegere Parte din energia emoțională…

De ce nu poți avea o relație stabilă
Frustrarea, dezamăgirea pe care o simți față de incapacitatea de a "stabiliza" o relație vine dintr-o neînțelegere fundamentală despre natura…
Prietenia – între atitudine și imagine
Una e să fii prietenos, alta e să încerci să fii văzut ca "un prieten bun". Una e atitudinea din prezent, alta e identitatea mentală de care…

Atenția necondiționată
Poate ați auzit de iubire necondiționată dar aș vrea acum să vă vorbesc despre ceva mult mai ușor accesibil. Dar pentru început: Atenția…

Cum controlezi exprimarea autentică a unui copil
Îi induci (prin critică, pedepse, judecăți) o identitate mentală deficitară - îl convingi că îi lipsește ceva, că încă nu merită iubire…

Traumă și traumatizare
Există (1) traume interioare reale cauzate de vinovății nejustificate și (2) imaginea de victimă superioară moral folosită în…

Relația cu prezentul
Relația ta cu prezentul este relația ta cu tine. Când ești una cu prezentul, ești una cu tine. Dacă îți orientezi atenția către…
![Permalink to: [ENG] Approval and the real you](https://www.muresanvlad.ro/wp-content/uploads/2018/11/mindheart-150x150.jpg)
[ENG] Approval and the real you
Ego is the judging center of your mind. It's that "not good enough" voice of your parents and teachers, that voice that you've unconsciously made…

De ce nu poți să te schimbi
Majoritatea oamenilor când sunt criticați reacționează automat încercând să se apere, să se justifice, sau să contra-atace. Dar o judecată…

Dependența de obiective
Ești conștient când înțelegi și cunoști motivațiile ce stau la baza alegerilor, acțiunilor și comportamentelor tale, și ești inconștient…

Manipularea
Manipularea este forțarea voinței celuilalt cu scopul de a (1) extrage niste beneficii, și (2) pentru a obține un penibil sentiment de…

Atașamentul
În 2013 am ținut un discurs la TEDxCluj pe teoria atașamentului. Îl puteți găsi pe YouTube, dar nu am să pun linkul aici pentru că acum…

Ți-e teamă să fii judecat?
De ce ti-e teamă de judecata celorlalțiPe scurt: pentru că îți atacă imaginea (care crezi că te definește), atunci când nu ți-ai acceptat…

De ce nu ai încredere în tine
Ce înseamnă că nu crezi în tine? Înseamnă că nu crezi ceea ce ai decis că ești. Înseamnă că, dincolo de ceea ce tu crezi că ești, tu…

Cum faci ca pasiunea să revină în cuplu
De ce pasiunea dispare în cuplu, într-un dialog cu un cuplu prins în conflict: - Nu vă mai forțați unul pe celălalt, lăsați-vă în pace.…

Ce este iubirea autentică?
Ce am învățat despre iubire sau O poveste lungă și plictisitoare despre iubire Exista puține cuvinte folosite cu atâta ipocrizie și…

Vrei să știi de ce nu îți răspunde?
Atunci când ai o întrebare pentru cineva, dintre toate răspunsurile posibile există un anume răspuns care îți poate răscoli cele mai profunde…

Iubirea este ‘nu am chef de tine azi’
Pentru că am ales să considerăm că cineva ne iubește atunci când ne confirmă importanța (prin exprimări de genul “nu pot trăi fără…

Așteptări, suferință, maturizare
Una din descoperirile relevante ale psihologiei cognitive (preluată de la Epictet) este faptul că reacțiile emoționale nu sunt consecința…

Superioritatea
Nota: Scopul meu declarat este nu să mă erijez într-un cunoscător absolut, ci doar să descriu cât mai clar ceea ce experiența mea cu clienții…

Responsabilitatea
Tu ești cauza tuturor 'problemelor' tale. Asumă-ți 100% din situația ta actuală și te vei simți liber. Senzația de libertate este…

Vrei să știi care e viitorul relației tale?
Modul în care te raportezi în relații definește ce fel de oameni vei atrage ca parteneri, și de asemenea îți relevă care va fi…

Victimizarea și fuga de responsabilitate
Nimic nu te epuizează mai mult într-o relație (de prietenie, intimă sau de afaceri) decât atunci când asculți pasiv fuga celuilalt de asumarea…

Copii cuminți, copii răsfățați
Dacă ar fi să împart (oarecum forțat) oamenii în două categorii aș spune că sunt oameni care în copilărie au fost "copii cuminți" și…

Ce este corect?
Sunt corect atunci când am de luat o decizie, și urmăresc în acea decizie interesele tuturor celor implicați (fără să mă folosesc de cineva…

Adevăratul secret al relațiilor de succes
Dacă îți dorești relații plăcute și durabile cu cei din jur, poți obține asta respectând o singură regulă: cooperarea este…

Ești sigur că vrei o relație serioasă?
La ce ne referim de fapt când spunem „relație serioasă”? Care este diferența dintre relațiile „serioase” și cele „neserioase”? O…

Sentimentul de vinovăție
Ce este sentimentul de vinovăție? De unde vine această emoție? Este un lucru bun sau rău să te simți vinovat? Care este alternativa? Care e…

Nevoia de control
De ce vrem certitudine și siguranță absolută? Ce se ascunde în spatele nevoii de a-i controla pe ceilalți, de a ne controla viața sau de a…

Motive reale și justificări de suprafață
De ce ne certăm? De ce nu înțelege punctul meu de vedere? De ce m-a părăsit? De ce nu mă mai iubește? De ce trebuie să fac ce vor părinții…

O discuție dificilă despre încredere
Ce este încrederea? De ce nu avem încredere în ceilalți? Cum putem să ne creștem încrederea în partener? Ce pot să fac dacă sunt…

Relațiile de succes
Ce înseamnă o relație de succes? O relație exclusivă? O relație care durează mult? O relație care duce la căsătorie și copii? Deși…

Compatibilitatea
Ce înseamnă de fapt compatibilitatea? Cum știm dacă avem un partener compatibil? Putem să fim satisfăcuți complet de o singură…

Conflict și compromis în relații
Ce facem atunci când nu suntem de acord? Parerile și nevoile diferite apar destul de frecvent în cuplu, în familie și în relațiile…

Prima impresie în relații
De multe ori auzim cât de importantă e prima impresie, atât în relații cât și în viața profesională. Se spune că "prima impresie…

Manipularea prin vinovăție
Probabil cel mai întâlnit mod de a presa un partener sau un membru de familie este manipularea prin vinovăție. Desi efectul acestor strategii…

Sinceritatea în relații
În toate tipurile de relații sinceritatea și încrederea sunt considerate atribute esențiale, care arată calitatea relației și gradul de…

Dinamica victimă-salvator în relații
De ce sunt relațiile atât de dificile? De ce cu cât suntem mai entuziasmați la început, cu atât apar mai multe certuri și tensiuni după un…

Orgoliul – calea sigură către depresie
Orgoliul este preocuparea cu imaginea pe care o proiectăm în exterior, cu ceea ce cred alții despre noi. Astfel, atunci când luăm decizii…

De ce sunt respingerile dureroase
Indiferent cât de mult succes avem în relații, mai devreme sau mai târziu toată lumea trece printr-o respingere, fie că este în postura de a…

Ce vrem cu adevărat de la ceilalți?
Există doar trei motivații în relații, care odată descoperite, oferă soluții pentru orice problemă de cuplu sau emoțională avem. Prima…

Angajamentele – strategii de manipulare în relații?
În articolul precedent arătam cum relațiile oneste se bazează pe compatibilități reale, oferind libertate totală, și bucurându-ne de ceea ce…

Comunicarea onestă în relații
În articolul precedent am discutat despre modul în care jocurile de putere de la începutul relației transformă relația într-o competiție cu…

Putere și dependență la începutul relației
Majoritatea problemelor din relații au cauze foarte timpurii, încă din momentele în care cei doi s-au cunoscut. Deși primele interacțiuni se…