Bolile psihice nu sunt depresia, anxietatea și tulburarea bipolară

Acestea sunt doar grupări tipice de simptome.

Bolile psihice sunt superioritatea, posesivitatea și cinismul.

Acestea cauzează și explică toate simptomele de la nivel emoțional, cognitiv, biologic și comportamental.

(Ele sunt și justificarea pentru cruzimea față de sine și față de ceilalți.)

Superioritatea este impulsul de a substanția (inventa și argumenta) o poziție (imagine socială) superioară altor oameni, care justifică privilegii, avantaje și drepturi suplimentare.

Urmărirea aceste poziții de putere asupra celorlalți explică toată exploatarea și agresivitatea umană.

Superioritatea spune “Eu merit mai mult decât tine”.

Posesivitatea este impulsul de a deține și controla o altă persoană cu scopul de a-i limita libertatea de alegere la acele comportamente care satisfac nevoile posesorului.

A deține un lucru înseamnă a-l controla total pentru a-l putea folosi total. Ceva ce nu îmi aparține nu pot folosi după cum doresc.

Posesivitatea spune “Ești al meu și pot face ce vreau cu tine”.

Cinismul are mai multe definiții, unele contradictorii (vezi sursa cuvântului pentru detalii) dar eu îl folosesc pentru impulsul de a profita maximal prin orice strategie care aduce un câștig. Lipsa de scrupule sau integritate în preocuparea pentru câștig personal definește cinismul din punctul meu de vedere.

Cinismul spune “Pierderea ta e câștigul meu”.

Aceste boli ale umanității pot fi cu adevărat tratate doar de la rădăcina, nu prin “comprese psihologice” la nivel de simptome.

Poți să înlături percepția unei dureri de cap printr-un calmant, dar un tratament eficient îndepărtează cauza durerii, nu doar o anesteziază.

La nivel psihologic tratamentul de profunzime – din punctul meu de vedere – implică conștientizarea acestor impulsuri bolnave (cruzimea), împreună cu structurile psihologice care le susțin și le generează.

Evident că asta nu e o muncă ușoară sau rapidă, și cu siguranță nu este plăcută.

În practică această intervenție psihologică de profunzime se simte uneori ca și cum ți-ai opera singur o tumoare, fără anestezie.

Toți am dori să scăpăm de boală în somn (de unde și farmecul hipnozei sau al meditației), însă în cazul intervenției psihologice de profunzime ea poate fi făcută doar de către sine, luciditatea terapeutului fiind “bisturiul”.

Terapeutul este “unealta” pe care o poți folosi pentru a înțelege ce trebuie să elimini din tine și ce trebuie să protejezi.

Luciditatea terapeutului este eficiența cu care poate oferi această distincție, și se bazează pe propriul său nivelul de sănătate psihologică.

După ce am citit cărțile lui Cristi Popan, am înțeles fără niciun dubiu că încrederea și eficiența pe care le pot oferi în terapie depind direct de munca de însănătoșire pe care o fac cu mine însumi, și în mai mică măsură de tehnici sau strategii.

Pot spune că ultimii 5 ani de sinceritate cu mine însumi mi-au oferit o liniște sufletească și o conștiință împăcată care nu mai depind de ceva extern.

Te aștept cu drag și entuziasm să descoperi cum se simte o viață trăită prin integritate și sinceritate.

Programează o ședintă