Ce au în comun lăcomia și sacrificiul

8 septembrie 2023 • Vlad Mureșan

Convingerea în separarea dintre oameni.

Ideea că poți și merită să câștigi din pierderea altcuiva, sau că altcineva poate să aibă un câștig autentic, să obțină împlinire din pierderea ta.

Atâta vreme cât consideri ajutorul tău drept pierdere pentru tine, nu va aduce un beneficiu real nici celuilalt.

Câștigăm și pierdem împreună.

Dacă ajutorul tău îl percepi ca sacrificiu / abnegație, înseamnă că încă mai vezi valoare în a nu îl oferi, iar asta înseamnă că motivele tale de a ajuta sunt superficiale.

Desigur că un ajutor motivat superficial este mai bun decât niciun ajutor, însă nu cu mult.

Iar în anumite cazuri poate face mai mult rău decât a nu face nimic, deoarece ne confirmă că am făcut “ceva”, că am abordat o problemă, ca ne-am achitat responsabilitatea sau contribuția. (De exemplu corectitudinea politică.)

Atunci când punem accentul pe pierdere sau sacrificiu, vrem ca “ajutorul” nostru să fie valorizat, contabilizat ca semnificativ, deoarece urmărim să ne maximizăm răsplata.

Orice ajutor motivat de răsplată va tinde spre demonstrativitate, fățărnicie și superficialitate, adică preocuparea de a îmbunătăți imaginea, nu de a cunoaște intim adevărul.

Care este motivul corect pentru a oferi ajutorul?

Disponibilitatea și plăcerea de a-l oferi.

Atunci când ai un surplus te simți bine să contribui, să împărtășești, să-ți sporești buna dispoziție oferind-o și celorlalți.

Adică ajută cu drag, pentru binele comun, cu încredere că banii și existența vor fi asigurate tocmai prin alinierea la nevoile comune.

Renunțând la sacrificiul pentru răsplată sau la lăcomia motivată de frică, ne eliberăm de mercantilismul și paranoia ce decurg inevitabil din iluzia separării.

Iar în absența acestor obiceiuri condiționate putem avea experiența unui prezent în care grija oferită maturizării sinelui este răsplătită tot de sine prin plăcerea contribuției pentru binele comun.

Înapoi

Adaugă comentariul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *