Ce vrem cu adevărat de la ceilalți?

Există doar trei motivații în relații, care odată descoperite, oferă soluții pentru orice problemă de cuplu sau emoțională avem.

Prima motivație se referă la dorința de a mă simți bine, sau de a mă angaja în experiențe și momente care îmi fac placere, și de a mă îndeparta de experiențe sau persoane care mă fac să mă simt rău. Această motivație are în subsidiar acceptarea responsabilității pentru propria fericire (doar eu pot lua decizii prin care să mă fac fericit, depinde doar de mine) și acceptarea libertății celuilalt în comportament și decizii (recunoscând faptul că doar celălalt are puterea și responsabilitatea de a se face fericit prin comportamentul și deciziile pe care le ia pentru sine). Relațiile motivate de dorința de a ne simți bine sunt încarcate de momente placute, libertate și respect, momentele de îndepartare fiind privite ca ceva normal, la fel ca și momentele de reapropiere.

A doua motivație se referă la preocuparea pentru imagine, sau de a fi văzut ca un om bun, puternic, interesant, inteligent sau principial – de către ceilalți. Această motivație se vede în deciziile pe care le luăm, și lucrurile în care investim efort și timp. Preocuparea pentru imagine (sau orgoliu) presupune o ruptură evidentă între ceea ce sunt (ce îmi doresc, ce îmi face plăcere, ce aș vrea să fac) și modul în care doresc să fiu perceput. Orice decizie bazată pe motivații de imagine mă va îndeparta de fiecare dată de ceea ce îmi doresc cu adevarat, de momente plăcute, sau de la o relaționare profundă. Astfel succesele nu sunt savurate decât momentan, relațiile sunt superficiale și bazate pe profit, și apare o nemulțumire marcantă cu viața, care se poate manifesta prin depresie sau diferite adicții. Îndepărtările, greșelile sau razgândirile celorlalți sunt văzute ca „trădări” care atacă imaginea proiectată în exterior și orgoliul supradimensionat. Această motivație merge “mână în mână” cu urmatoarea motivație, deoarece deseori avem de câștigat dintr-o “imagine bună”.

A treia motivație este preocuparea pentru profit în interacțiunile cu ceilalți. Când am această motivație, urmăresc să câștig maximul de beneficiu de la oricare situație. Fie că vorbim despre sex, bani, sau „capital de imagine” – caut acumularea de resurse, de multe ori pe seama altora, pe care îi folosesc atâta timp cât îmi servesc acestor interese egoiste. Relațiile motivate de profit sunt o luptă continuă pentru putere, în care orice tehnică de manipulare este permisă. Tăceri agresive, reproșuri, intimidări și amenințări sunt strategiile obișnuite prin care încerc să-l constrâng pe celălalt să ofere cât mai mult, în timp ce eu ofer cât mai puțin posibil. Astfel încerc să creez dependențe, mai ales cu oameni incapabili să spună nu, tocmai pentru a asigura acest profit și în viitor. Desigur că momentele plăcute în relații vor fi rare, greșelile și îndepărtările pedepsite maximal, iar interacțiunile sociale vor fi forțate și artificiale.

Devine evident că relațiile încărcate de orgoliu și profit vor fi extrem de nesatisfăcătoare, în timp ce relațiile bazate pe momentele plăcute petrecute împreună ne vor încărca cu energie și ne vor crește calitatea vieții.

Iată un exercițiu practic care vă poate schimba radical calitatea vieții și a relațiilor cu ceilalți:

 • Fixați-vă pe ceas sau smartphone o alarmă discretă de 5-10 ori pe zi
 • De fiecare dată când sună alarma, întrebați-vă: „De ce fac ceea ce fac acum? Care este motivația mea? Ce urmăresc?”
 • Dacă identificați o motivație de imagine sau profit, opriți-vă din acel comportament. Nu vă ajută cu nimic, și vă îndepartează de momente plăcute și relații satisfăcătoare.

Încercați acest exercițiu timp de o săptămână, și dacă simțiți o îmbunătățire, aplicați-l și săptămâna care urmează.

2 comentarii la „Ce vrem cu adevărat de la ceilalți?”

 1. Vă Salut
  Am observat că unele femei au asa niste joculeţe de seductie,
  iar dacă tu bărbatul nu le confirmi asteptările devin nervoase, nemultumite,nu mai răspund la salut,te ignoră etc…dacă unele nu mi-au răspuns la salut eu am considerat că nu vor să fie respectate…sau poate vor altceva dar nu îndrăznesc
  să comunice,ori să facă primul pas.etc !
  Referitor la o tipă care se presupune ,,că mă place,,deşi eu nu am curtat-o ,si nici nu am initiat o conversatie mai amplă cu ea, astfel ea s-a simtit ,,neglijată,, si probabil a împărtăsit asta cu prietenele ei ! astfel ea si prietenele ei nu mai răspund la salutul meu cand ne întâlnim !
  Deşi nu le-am jignit cu nimic,nu înteleg acest comportament.
  Cum vedeti aceste manifestări ?!
  Ce ar trebui să fac eu ?!

  1. Treaba ta este sa faci ceea ce simti, indiferent de asteptarile ei.
   Pe de alta parte daca ea doreste sa se indeparteze trebuie sa ii respecti decizia, indiferent de motivatiile ei.

   Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui este: De ce ma intereseaza femeile care joaca jocuri de seductie, si care devin nervoase daca nu le fac pe plac?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *